Cielęcina nie tylko na diecie

Cielęcina to najchudsze mięso spośród czerwonych gatunków. Niezwykle delikatna w smaku. Można ją przygotować na wiele sposobów. Niestety rzadko gości w polskich domach, dlaczego? Być może cena, być może dostępność, być może nie wiemy jak ją przygotować.

Które mięso cielęce jest najlepsze?

Cielęcina.

Źródło: pl.pinterest.com.

Cielęcina to mięso pochodzące od zwierząt między drugim tygodniem a szóstym miesiącem. Za najlepsze uznaje się to pochodzące od zwierząt pomiędzy czwartym a ósmym tygodniem, karmionych mlekiem. Im młodsze zwierzę, tym mięso jest chudsze i delikatniejsze. Mięso starszych cieląt ma również barwę nieco ciemniejszą, a to ze względu na włączenie w późniejszym okresie do ich karmienia paszy roślinnej. Cielęcina wcale nie jest mięsem łatwo dostępnym i nie kupimy go w każdym mięsnym czy większym sklepie. Kupując mięso cielęce, koniecznie zwracaj uwagę skąd pochodzi.

Cielęcina- który kawałek jest najlepszy?

Cielęcina.

Źródło: pl.pinterest.com.

Za najsmaczniejszy uznaje się udziec, z resztą równie łatwo można go przygotować. Dlatego od niego można zacząć eksperymenty kulinarne z mięsem cielęcym. Bardzo smaczna jest również górka cielęca i nerkówka.

Cenne źródło witaminy B

Mięso cielęce jest cennym źródłem witaminy B, szczególnie ryboflawiny (B2) oraz kobalaminy (B12). Zawiera również żelazo oraz cynk, a także łatwo przyswajalne białko. Mięso powinniśmy jeść około czterech razy w tygodniu, w tym warto choć jeden posiłek przygotować z cielęciny. To nie tylko urozmaicenie na talerzu, ale porcja zdrowia.

Więcej informacji na temat poszczególnych części cielęciny znajdziesz tutaj

Źródło głównego obrazka: ofeminin.pl.

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.