Gofry domowe – przepis

gofryZdarzają się dni, podczas których mamy ochotę zjeść coś innego niż zwykle. Czasem jest to kawałek ciasta, a czasem świeże owoce. Wystarczy odrobina pracy i możemy obie te rzeczy połączyć. Poznajcie przepis na to, jak zrobić pyszne gofry domowe.

Zanim wejdziemy do kuchni i zabierzemy się za przygotowywanie gofrów, musimy sprawdzić jedną rzecz. Czy posiadamy w naszych sprzętach gofrownicę lub też patelnię do gofrów. Charakteryzuje się ona specyficznym wzorem, który zostanie odbity w przygotowanym cieście. Jeżeli nie posiadamy tego rodzaju urządzenia, ciasto może przygotować także na zwykłej patelni. Należy jednak pamiętać, że wtedy będzie ono przypominało bardziej „amerykańskie naleśniki”, które dobrze znane są z filmów. One także smakują rewelacyjnie, ale jeżeli posiadamy dzieci, te będą o wiele szczęśliwsze, gdy dostaną gofry z charakterystycznymi zagłębieniami.

Do przygotowania ciasta na około 6 porcji, będziemy potrzebować kilku składników. Te zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni, a to oznacza, że bez problemu stworzymy posiłek praktycznie zawsze. Oprócz soli musimy mieć na podorędziu także: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki proszku do pieczenia, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżkę cukru wanilinowego oraz pół szklanki oleju roślinnego i niewiele ponad szklankę mleka. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie wymieszanie powyższych składników.

gofry

Zaczynam od mąki oraz proszku do pieczenia. Do tego dodajemy sól, cukier zwykły oraz wanilinowy, a całość mieszamy. Następnie do tego dodajemy olej, jajka i mleko. Całość za pomocą miksera dokładnie przetwarzamy tak, by powstała jednolita masa. Dajemy jej następnie odpocząć na jakieś 15-20 minut. Kolejnym krokiem będzie położenie jej na gofrownicy i upieczenie zgodnie z instrukcją urządzenia. Tak przygotowane domowe gofry możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem, bitą śmietaną lub też świeżymi owocami. To doskonały i szybki do przygotowania posiłek, który będzie smakował każdemu.

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.