Szybki obiad – grillowana pierś z kurczaka

grillowana pierś z kurczakaNie zawsze mamy ochotę na to, by spędzać w kuchni całe przedpołudnie, by przygotować obiad. Czasem o wiele łatwiej jest rozpalić w ogródku grill i wrzucić na nie coś smacznego. Mięso uzyska wtedy charakterystyczny smak, a my spokojnie odpoczniemy. Czy grillowana pierś z kurczaka będzie odpowiednim wyborem na obiad? Oczywiście.

Rozpalenie grilla lub też jego włączenie, jeżeli jest gazowy, to nie jedyne co powinno się zrobić, by przygotować smaczny obiad. Sam gorący ruszt nie wystarczy, by mięso i dodatki były smaczne. Oczywiście bez większego przygotowania także będą one dobre, ale warto nadać im odpowiedniego smaku wcześniej odrobinę je przygotowując.

Grillowana pierś z kurczaka

Jak zacząć, by grillowana pierś z kurczaka, dobrze zrobiła się na rozgrzanym ruszcie? Przede wszystkim podczas grillowania będzie trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Kurczaka bardzo łatwo „spalić”, więc należy doglądać piersi w miarę uważnie. Warto także przygotować odpowiednio pierś z kurczaka, zanim trafi ona na ruszt. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by obiad przyrządzić w domu na patelni grillowej.

grill

Pierś z kurczaka można na początku natrzeć przyprawami, czyli pieprzem oraz solą. Nie powinniśmy także zapomnieć o oliwie z oliwek. Tej ostatniej nie powinno być za dużo, szczególnie wtedy, kiedy przygotowujemy mięso na grillu, gdzie oliwa może kapać na rozgrzane węgle. Można także przygotować do kurczaka odpowiedni sos. W końcu grillowana pierś z kurczaka dobrze komponuje się ze wszelkimi dodatkami. Taki sos można stworzyć na bazie jogurtu naturalnego, który mieszany jest po prostu z posiekaną pietruszką oraz przyprawami.

Jak długo przygotowujemy kurczaka?

O tym, żeby nie przesuszyć mięsa już zostało wspomniane. Należy pamiętać, że kurczak nie może być surowy. Jeżeli robimy pierś w całości, to koniecznie przed podaniem przekrójmy mięso i sprawdźmy, czy w środku się upiekło. Zazwyczaj wystarczy mu kilka minut na rozgrzanej dobrze patelni lub na grillu. Smacznego!

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.