Makaron wydaje się być jednym z prostszych produktów do przygotowania. Szybko, sprawnie i bezboleśnie. A tak przynajmniej wygląda to na reklamach telewizyjnych. Al dente z pastą jest doskonałym pomysłem na sycący obiad i kolację.
Garnek+durszlak
Takie połączenie pamięta chyba każdy ze swojego dzieciństwa. Mama bądź babcia biegła przez kuchnię z gorącym garnkiem, z którego buchała para, krzycząc przesuń się, przesuń, makaron na durszlak i polewany zimną wodą. Ileż to razy ktoś się poparzył, a makaron i tak mimo stania nad nim był albo niedogotowany albo rozgotowany. Kuchnia włoska bardzo szybko podbiła serca Polaków, jednak wciąż wiele osób gotuje makaron w nieodpowiednich garnkach.
Wygoda, bezpieczeństwo i smak
Gotuj bez soli, zdrowo i dietetycznie, o czym już wspominałam w jednym z postów. Na rynku dostępne są garnki do makaronu, które nie tylko ułatwiają gotowanie, ale i są o wiele bezpieczniejsze w użytkowaniu. Garnki przeznaczone do gotowania makaronu posiadają odpowiedni wkład. Dzięki niemu nie ma ryzyka poparzenia, podczas odcedzania makaronu. Makaron umieszczamy we wkładzie, który później łatwo wyciągamy. Garnki do makaronu (http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,42) cechuje również odpowiednia pojemność i kształt. Niektórzy by zmieścić makaron spaghetti do swojego tradycyjnego garnka, łamią go na pół- co jest grzechem kuchni włoskiej. Garnki do makaronu można również wykorzystać do gotowania szparagów, pierogów czy ryżu. Mają bardzo praktyczne zastosowanie w codziennej kuchni. Dlatego warto w nie zainwestować.
Garnki do makaronu ze stali nierdzewnej będą nam służyć przez długie, długie lata.
Źródło głównego obrazka: http://wallstcheatsheet.com.
Trakbaki/Pingbaki