Mięso na grilla

grillSezon grillowy to taki okres w ciągu roku podczas którego zapach pieczonego mięsa można wyczuć praktycznie wszędzie. I choć na ruszcie możemy także przygotowywać warzywa, to zazwyczaj są one tylko smakowitym dodatkiem do dania głównego. Jak więc wybrać mięso na grilla?

To, co będziemy grillować, zależy tylko od naszych preferencji. Praktycznie każdy rodzaj mięsa (w tym ryb) bez większych problemów przyrządzimy w przydomowym ogrodzie. Zanim jednak przystąpimy do wysypywania brykietu, a później utrzymywania jego temperatury na odpowiednim poziomie, zadbajmy o coś innego. O to, by potrawy przez nas przygotowywane, były smacznie doprawione.

Mięso na grilla

Klasycznym i chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa, które ląduje na grillu jest karkówka. I choć jej przygotowanie nie jest specjalnie trudne, wymaga jednak odrobiny zachodu. Żeby potrawa była soczysta oraz odpowiednio przyprawiona musi swoje odleżeć. Chodzi oczywiście o marynatę, która sprawi, że po wrzuceniu na grill, karkówka nie wysuszy się, a jej walory smakowe zostaną odpowiednio wybite.

grill

Zamarynowana karkówka powinna przeleżeć w niej dobę lub przynajmniej całą noc dlatego należy przygotować ją dzień przed. Mięso na grilla może być także drobiowe, choć tutaj warto się również przysposobić w odpowiedni sprzęt. Jeżeli planujemy upiec całego kurczaka, nie obejdzie się niestety bez specjalnego stojaka, na którym umieścimy mięso.

Co jeszcze na grilla?

Na grillu możemy także przygotować skrzydełka czy też ryby, ale bez odpowiedniej tacki, lepiej nie umieszczać ich na ruszcie. Ciekawym pomysłem na obiad dla całej rodziny będą także burgery z grilla. Te również, podobnie jak karkówka, wymagają wcześniej odrobiny pracy. Należy odpowiednio przyprawić mięso (wołowe lub wieprzowe), a następnie uformować z niego coś, co przypomina placek. Te następnie lekko smarujemy oliwą tak, by mięso nie przywarło do rusztu, a później nie rozpadło przy przekładaniu na drugą stronę.

Mięso na grilla i jego wybór to niełatwe zadanie, ale z całą pewnością warto poświęcić chwilę, by móc później cieszyć się ze smakowitych potraw.

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.