Nadmiar soli w diecie- czym się kończy

Obok cukru, cichy zabójca. Nie zamierzam straszyć Was czy też namawiać do całkowitej rezygnacji, a skupić się na faktach. Czym grozi nadmiar soli w diecie? Jakie są konsekwencje?

Solniczka.

Źródło: rama-prozor.info.

Potrzebna, ale z umiarem

Jeden z czterech głównych smaków. Odruchowo kanapkę, zupę, makaron, ziemniaki, sosy, zapiekanki i każdą inną potrawę solimy. Dzienną dawkę Polacy przekraczają znacznie. Sporo solimy, a sól kuchenna zawarta jest już w wielu produktach. Sól jest w chlebie, wędlinach, serach, gotowych potrawach. Zgodnie z zaleceniami WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć 5 g na dobę, a jak się okazuje spożywamy jej aż trzy razy tyle. Nadmiar soli szkodzi i jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Konieczna jest kontrola nad jej spożyciem.

Do czego prowadzi nadmiar soli?

Nadciśnienie.

Źródło: pl.pinterest.com.

Przede wszystkim do nadciśnienia tętniczego. Jest to jedno z coraz częściej występujących schorzeń, dotyka osoby młode i znacznie wpływa na życie. Nadmiar soli powoduje, że woda zatrzymuje się w organizmie, a co za tym idzie tętnice zapychają się, a ciśnienie wzrasta. Zbyt duże spożycie soli ma znaczący wpływ na wystąpienie chorób sercowo- naczyniowych. Nadmiar sodu niekorzystnie wpływa na nerki, przyczyniając się do powstania kamieni- choroba przez lata może nie dawać oznak. Inne konsekwencje zdrowotne to nowotwór żołądka, miażdżyca, udar mózgu. Nadmiar soli ma również wpływ na układ nerwowy, a dokładniej na jego drażliwość. Wskazuje się również na negatywny wpływ na płuca.

Niewielka ilość soli jest wskazana do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej na temat tego jak ograniczyć jej ilość w kuchni przeczytasz na: http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi.

Źródło głównego obrazka: vimax.cz.

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.