Pizza włoska po polsku czy polska po włosku?

Pizza

Źródło: http://1program.ru/

Pizza- nasze narodowe danie? Czy już tak możemy o niej powiedzieć? W końcu spolszczyliśmy ją, a może nawet zrobiliśmy polską po włosku;) Danie bardzo proste i bardzo szybkie, ale bardzo łatwo je zepsuć. Praktycznie podczas każdej podróży po Polsce i świecie próbowałam różnych jej rodzajów. Ostatnio jadłam typową włoską pizzę (ponoć). I powiem szczerze, drugi raz bym na nią nie wróciła, a może lokalowi potrzebna jest reanimacja Magdy G.:)

Warszawska, włoska pizza

Lokal prowadzony przez Włocha, który bacznie obserwował klientów. Siedział po środku, tak by ogarniać wzrokiem całą salę, czułam się nieco skrępowana. Do rzeczy jednak, bo pizza jest najważniejsza:)

Kawałek pizzy

Źródło: http://www.almshdalgnobe.com/

Ciasto było bardzo, bardzo, ale to bardzo cienkie, a raczej był to wysuszony placek. A na nim: kilka marnych cieniusieńkich plasterków salami, mozarella i sos, tyle co wcale. Poprosiłam dodatkowo o sos pomidorowy i czosnkowy. Miła kelnerka ze zdziwieniem powiedziała: to pizza włoska, sos jest na niej, dodatkowo nie podajemy. Duża, którą standardowo najemy się w 3-4 osoby, znikła w pięć minut, bo była tak marna. Każdy był głodny. Koszt 35 zł! Kompletnie nieadekwatne do tego, co podano. Jeśli tak wygląda typowa włoska pizza, to zdecydowanie nie dla mnie.

W polskich klimatach

Pizza przede wszystkim to idealne ciasto i świeże, dobrej jakości dodatki. To się czuje po zapachu i smaku. Dobre pizzerie mają gości każdego dnia, a o stolik trzeba walczyć;) jest jeszcze opcja na telefon. Dobrą pizzę jadłam ostatnio w Krakowie. Doskonale wypieczone ciasto, składniki z górnej półki i talent kucharza. Co warto podkreślić: cena adekwatna do potrawy.

Zdrowa pizza

Źródło: prestige.co.uk

Włoski smak pizzy- czy taki w ogóle istnieje?

Wśród setek przepisów na pizze, liczne podkreślają jej włoski charakter. Odwołując się do korzeni, to pierwsze powstawały z wytrawnego ciasta makaronowego. Na cieście sos pomidorowy, mozarella i zioła. W różnych regionach Włoch pizza podawana jest odmiennie, i z dodatkowymi sosami, i bez nich.

Cenię kreatywnych i twórczych kucharzy, pizza może stanowić wyrafinowany posiłek bądź szybką przekąskę, ale to zależy od produktów na jakich pracuje kucharz i jego umiejętności.

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.