Potrawy z dyni

Potrawy z dyni

Fot. PixaBay

Jesień przywitała nas z początku chłodem, ale ostatnie dni pokazują, że może ona wyglądać przepięknie. Wszystkie drzewa oblały się kolorowym rumieńcem, a na ulicach zrobiło się pomarańczowo-żółto. Jesień to doskonała pora na spacer, ale także i na spróbowanie czegoś nowego w kuchni. W końcu potrawy z dyni idealnie nadają się na jesienne popołudnia i wieczory. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Obecnie nie ma problemu z tym, żeby kupić gdzieś dynie. Dostaniemy je w praktycznie każdym supermarkecie, ale także i w lokalnych sklepach czy na targu. I choć dynia nie jest w Polsce jeszcze tak popularnym warzywem, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych, to można dostrzec nadchodzące w tej kwestii zmiany. Coraz częściej widać na polskich talerzach dania z dyni, a my przygotowaliśmy kilka przepisów, które pomogą wam zaskoczyć domowników.

Potrawy z dyni

Potrawy z dyni charakteryzują się specyficznym, lekko gorzkawym smakiem, ale po odpowiednim przyprawieniu, wiele zyskują. Stworzone przy pomocy tego warzywa dania z całą pewnością zaskoczą, nie tylko swoim jesiennym kolorem, ale przede wszystkim smakiem, który jest ze wszech miar wyjątkowy. Tworząc potrawy z dyni warto pamiętać, że czasem należy uzbroić się w cierpliwość, bo żeby wszystko wyszło nam tak, jak sobie zażyczymy, potrzeba jednak odrobiny czasu.

Zupa dyniowa

Do przygotowania zupy dyniowej będziemy potrzebowali około 1.5 kilograma dyni, łyżkę oliwy, dużą cebulę, kawałek imbiru, czosnek, papryka czerwona, marchew, ziemniaki oraz przyprawy. Do tego jeszcze przyda nam się bulion (około 700 ml) oraz 80 ml śmietanki 30 procentowej. Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie dyni, a następnie jej pokrojenie. Trzeba to zrobić w ćwiartki, obrać je i pozbyć się ze środka wszystkich pestek. Kolejnym ruchem będzie wybranie miąższu i odważenie około 850-900 gramów. Następnie obieramy i kroimy cebulę, a ją wrzucamy na patelnię żeby się zeszkliła. Do tego dorzucamy starty kawałek imbiru oraz dwa ząbki czosnku.

Dodajemy tam także po chwili pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę (jedną dużą) oraz ziemniaka, pokrojonego w kostkę. Dorzucamy także pokrojoną paprykę, a wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. Do całości dodajemy dynię oraz przygotowany wcześniej bulion. Tak powstaje zupa dyniowa, ale należy ją jeszcze gotować około kwadransa. Można dorzucić do środka trochę chili, by nadać jej ostrości. Całość można podawać udekorowanymi listkami bazylii lub z grzankami.

Dynia

Fot. PixaBay

Placki z dyni

Dobrym pomysłem na podwieczorek lub przekąskę, mogą być placki z dyni. Do ich przygotowania, potrzeba jednak trochę pracy. W pierwszej kolejności trzeba bowiem stworzyć puree z warzywa. Zaczynamy więc od pokrojenia dyni w kostkę oraz usunięcia pestek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a na blasze układamy pokrojoną dynię skórka do dołu. Całość pieczemy przez około pół godziny. Dynia musi być miękka, a odpowiednim sposobem na sprawdzenie tego, jest wbicie w nią widelca. Jeżeli zsunie się z niego bez problemu, możemy wyjmować blachę z piekarnika. Czekamy aż całość się wystudzi, a następnie wydłubujemy miąższ i korzystając z blendera, miksujemy wszystko na jednolitą masę.

Jeżeli nasze puree z dyni jest rzadkie, nie potrzebujemy korzystać z jogurtu naturalnego, ale jeżeli jest inaczej, dodajmy go około 50 ml. Dodajemy także dwa jajka, tyle samo łyżek oleju oraz dwie łyżki oleju (można także skorzystać z rozpuszczonego masła, ale w takiej samej ilości). Wszystko ze sobą mieszamy, żeby uzyskać jednolitą masę. Osobno przygotowujemy mąkę pszenną (trochę ponad szklankę) i mieszamy ją z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość przesypujemy przez sitko do naszej miski z dynią, a następnie mieszamy. Masa powinna być jednolita, więc dobrze skorzystać z miksera, ale na minimalnych obrotach. Teraz zostało już tylko samo smażenie. Na patelni rozgrzewamy więc olej i nakładamy na nią po jednej dużej łyżce przygotowanej masy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia, czyli przez około 2-3 minuty. Placki z dyni można podawać z cukrem pudrem czy dżemem. Niezależnie od tego, jaki dodatek wybierzemy i tak powinny smakować każdemu.

Dynia może wszystko

To tylko dwa przepisy na potrawy z dyni, ale to warzywo może służyć także jako doskonały dodatek. Sprawdzi się w sałatkach, makaronach, rybach czy nawet deserach. Sernik z dyni smakuje wybornie, choć to już „wyższa szkoła jazdy”. Trzeba też pamiętać o tym, że końcówka października to idealny czas dla dyni, ze względu na jej zastosowanie związane z Helloween. To święto, które dobrze znane jest w Stanach Zjednoczonych, ale w Polsce także zyskuje coraz większą popularność. I to właśnie dynia podczas Helloween stanowi nieodzowny dodatek każdego domu. Odpowiednio wycięta lub przystrojona staje się czymś więcej, niż tylko warzywem, które można ugotować. Jeżeli wytniemy środek oraz przygotujemy ciekawe wzory na powierzchni skórki, to podświetlona dynia będzie wyglądała zjawiskowo wieczorem. Trzeba pamiętać oczywiście o bezpieczeństwie i nie wkładać do jej środka świeczek, jeżeli zostawia się ją bez nadzoru. Widać więc, że potrawy z dyni to tylko jedno z zastosowań warzywa, bo bez problemu da się go znaleźć znacznie więcej.

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.