Przepis na rosół – jak gotować

zupaRosół to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych. Trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielne popołudnie w rodzinnym domu. Jednak nie każdy wie, jak taki smaczny, a przede wszystkim zdrowy rosół przyrządzić.

Istnieje przynajmniej kilka sposobów na przygotowanie tej popularnej zupy, ale który z przepisów na rosół jest tym najlepszym? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od tego, czego oczekujemy jako wyniku. Czy zupa ma być „tłustsza” czy też zależy nam na dużej ilości warzyw w środku. Spójrzmy na to z odrobinę innej strony.

Rosół powstaje na bazie wywaru z mięsa oraz warzyw. Najczęściej wykorzystywanym rodzajem mięsa jest to z kury, choć zdarza się także, by zupa powstawała na bazie wołowiny czy nawet baraniny. To jednak rzadkość i nie łatwo trafić na taki przepis lub restauracje, która w swoim menu ma taki rarytas. Spowodowane jest to między innymi tym, że drób jest zwyczajnie tańszą alternatywą. A będąc na wsi o wiele łatwiej znaleźć kurę, którą można wykorzystać do przepisu na rosół.zupa

Kurczaka należy w pierwszej kolejności przygotować do gotowania, czyli odpowiednio pokroić. Po tym fakcie należy włożyć kurczaka do garnka i zalać go zimną wodą. Lekko solimy, a następnie gotujemy przez dłuższy czas. Do garnka wkładamy umyte i obrane wcześniej warzywa, czyli marchew, natkę pietruszki, pora, seler i przyprawy. Oprócz soli i pieprzu można dodać także kilka liści laurowych, ziarna zioła angielskiego oraz gałązki lubczyku.

Przepis na rosół jak widać nie należy do najtrudniejszych przepisów na świecie. Należy tylko pamiętać o tym, że zupa powinna się dość długo gotować. Przygotowane danie można podawać z makaronem (najpopularniejszym rodzajem są tzw. nitki), a jako dodatek można dodać na wierzch garstkę posiekanej natki pietruszki. Przepis na rosół po prostu trzeba znać.

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.