Ser gouda – dobry do wszystkiego

goudaWybierając podczas zakupów ser, który znaleźć ma się w naszej kuchni, często wybieram go kierując się nie tylko walorami smakowymi, ale także popularnością danego smakołyku. A w przypadku serów, gouda jest bezapelacyjnie jednym z tych najpopularniejszych.

Ser gouda należy do gatunku serów półtwardych pełnotłustych dojrzewających podpuszczkowych. I choć brzmi to skomplikowanie, to w rzeczywistości takie nie jest. Produkowany jest on z mleka krowiego, a wygląda wtedy jak duży, spłaszczony okrąg. Receptura została odkryta w okolicach miasteczka Gouda, które znajduje się w Holandii. Sam ser charakteryzuje się mocnym i wyrazistym zapachem.

By ser gouda w pełni dojrzał potrzebuje kilku tygodni (prawie 12), ale jeżeli chodzi o pikantniejsze odmiany, czas leżakowania może się wydłużyć do niemal 18 tygodni. Do czego pasuje gouda? Praktycznie do wszystkiego. Począwszy od jedzenia go samego, na kanapkach, zapiekankach, a skończywszy na domowej pizzy. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

ser

ser

ser

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.