Sól- ulubiona przyprawa Polaków i cichy zabójca

Cały czas chce mi się pić, szczególnie po posiłkach, butelka z wodą to był mój całodzienny, nieopuszczający mnie na krok przyjaciel. Kiedyś przy okazji poradziłam się znajomego lekarza, zlecił badania i wszystko w porządku. Nie byłby sobą, gdyby nie rozwiązał zagadki mojego częstego pragnienia. Podczas którejś z rozmów zapytał: lubisz bardzo słone potrawy? Słone jak słone, trudno mi określić poziom słoności moich dań, ale soliłam wszystko… Kanapki na śniadanie, zupę, ziemniaki, mięso, surówkę, jajecznicę itd., jednym słowem wszystko, oprócz owoców i deserów;)

Po co właściwie solimy?

By potrawy miały smak, pewnie stwierdziłoby większość osób. A kanapka z pomidorem czy sałatka grecka bez soli nie miałaby smaku? Mają i teraz go odkrywam na nowo. Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nadaje potrawom jeden z charakterystycznych i ulubionych słonych smaków. A Polacy spożywają ją na potęgę. Jesteśmy na czołowych pozycjach w Europie, biorąc pod uwagę spożycie soli. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne również bije na alarm, Polacy trzykrotnie przekraczają zalecaną przez WHO dzienną porcję spożycia soli (5g- jedna płaska łyżeczka). Nasz organizm nie potrzebuje soli, a sodu, który jest w niej zawarty. Sód to składnik wielu produktów żywnościowych i rzadko zdarza się jego niedobór. Sód w mniejszej ilości występuje w owocach, warzywach, ziarnach zbóż i w większej w serkach twarogowych, w mięsie, w rybach czy w mleku. Sól zawierają również ulubione przekąski, typu paluszki, słonecznik, chipsy, a także wędliny czy sery.

Zioła

Źródło: http://www.statiras.gr

Mniej solisz, odkrywasz nowe smaki

Było mi ciężko żegnać się z solą, nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego jak jestem do tego smaku przyzwyczajona. Sól kuchenna zawsze była na pierwszym miejscu wśród przypraw, a dziś już nie mam jej w kuchni. Postawiłam na zioła. Kupiłam świeże i suszone zioła: bazylię, miętę, oregano, majeranek, rozmaryn, estragon, tymianek, lubczyk, ziele angielskie. Kanapki przyprawiam wyłącznie ziołami, szczególnie świeżą bazylią. Nie używam już soli do marynaty, nie dodaję jej również do sałatek, nie solę ziemniaków:) Ograniczyłam spożycie soli kuchennej do minimum. Czuję się lepiej i wreszcie nie chce mi się cały czas pić!

Smaczne i aromatyczne dania bez soli znajdziesz na http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi.

Źródło głównego obrazka: http://warszawa.naszemiasto.pl.

 

 

 

 

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.