Wyrzucanie jedzenia- kilka wskazówek jak go nie marnować

To, ile rocznie wyrzucamy produktów spożywczych przeraża! Wyrzucanie jedzenia zdarza się praktycznie w każdym gospodarstwie domowym, a wystarczy trochę chęci i kreatywności, by wykorzystać wszystko co jest w lodówce. 

Wyrzucanie jedzenia to wyrzucanie pieniędzy na śmietnik

Zakupy z listą

Nie kupuj na zapas. Sklepy są otwarte od rana do wieczora, w razie potrzeby zawsze można coś dokupić. Rób zakupy z listą, tylko to co faktycznie potrzebujesz.

Lista zakupów.

Źródło: eamag.jp.

Odpowiednio przechowuj produkty

Właściwe przechowywanie przedłuża ich żywotność, a więc rzadziej zdarza się wyrzucanie jedzenia. Inaczej przechowuje się owoce, inaczej wędliny, a jeszcze inaczej pieczywo.

Wyrzucanie jedzenia- jak ją przechowywać?

Źródło: menshealth.de.

Kreatywna w kuchni

Nie rób zakupów póki jest coś w lodówce. Wykorzystaj to co masz. Zapiekanki, makarony, sałatki- wymyślając potrawy z tego co masz, nie marnujesz jedzenia i pieniędzy.

Sałatka.

Źródło: pl.pinterest.com.

Zamrażaj

Jeśli wiesz, że nie wszystko zostanie zjedzone, możesz zamrozić produkty spożywcze czy gotowe potrawy. 

Mrożenie.

Źródło: pl.pinterest.com.

Marnowanie jedzenia to duży problem, zwłaszcza że  w wielu regionach tego jedzenia brakuje. 

Źródło głównego obrazka: urban-people.co.uk.

 

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.