Zbyt sucha pierś z kurczaka?- Kilka patentów jak nie wypuścić z niej soków!

Pierś z kurczaka, przynajmniej w moim otoczeniu, uchodzi za typowo kobiecą potrawę. Lekkostrawana, mało tłuszczu, a do tego mężczyźni często narzekają, że jest zbyt sucha. Cały sekret soczystego mięsa tkwi w kilku trikach. A pierś jest zdrowym, lekkostrawnym mięsem, dlatego warto na stałe wpisać ją w jadłospis, również mężczyzny.

Czosnek.

Źródło: pl.pinterest.com.

Marynata na kruche i aromatyczne mięso

Bez względu na to czy zamierzasz pierś smażyć, piec, dusić czy grillować to koniecznie zamarynuj ją wcześniej. Już godzina w lodówce w otoczeniu przypraw sprawi, że mięso będzie aromatyczne. Aby było również kruche dodaj nieco kwaśnego smaku (kilka kropel z cytryny, ocet winny). Kurczak uwielbia aromatyczne zioła, oregano, rozmaryn, koper, szałwia. Możesz dodać słodkiej papryki bądź ostrej i ząbek czosnku.

Pierś z kurczaka traci soki

Pierś z kurczaka.

Źródło: pl.pinterest.com.

Jak każde mięso, które jest niewłaściwie przygotowane. Z tym, że pierś z kurczaka sama w sobie jest mięsem, które ma ich niewiele. Kluczowe jest by białko ścięło się na powierzchni mięsa, a tym samym soki zamyka się w środku. Przed pieczeniem, duszeniem polecam wrzucić kawałek mięsa na gorącą patelnię i delikatnie obsmażyć, a potem zalać rosołkiem bądź wodą. W piekarniku doskonale sprawdzi się aluminiowy rękaw. Jeśli chcemy upiec kurczaka w naczyniu żaroodpornym, to najpierw należy dobrze rozgrzać piekarnik, włożyć mięso, w wysokiej temperaturze pozostawić chwilę, aż zetnie się białko i wtedy obniżyć temperaturę. Mięso z kurczaka dobrze komponuje się z delikatnymi sosami, to też patent na soczystą pierś.

Pierś z kurczaka nie powinna być długo gotowana czy smażona. Mięso nie potrzebuje tyle czasu co wołowina czy wieprzowina. Wystarczy od 30 do 45 minut, a marynata sprawi, że kurczak będzie kruchy. 

Źródło głównego obrazka: pl.pinterest.com.

Autor: Ania

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.