Jak zrobić ciasto na pizzę?

pizzaKlasyczna czy też nowatorska? W samotności czy ze znajomymi? Nieważne, dobrze przygotowana pizza smakuje zawsze. A może zrobić ją w domu?

Pizza to przykład jedzenia, które na stałe weszło do popkultury. Pojawia się w filmach, książkach i serialach. Potrawa kojarzona jest głównie z Włochami, choć obecnie można znaleźć ją pod każdą szerokością geograficzną. Trudno też znaleźć choć jedno większe miasto, gdzie nie byłoby pizzerii. Bezsprzecznie pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie, choć nie należy do najzdrowszych. Szczególnie, gdy mówimy o kaloryczności.

Na szczęście przygotowując potrawę w domowym zaciszu kontrola jest pod kontrolą kucharza. W ten sposób można zastąpić kaloryczne składniki innymi, ale tak naprawdę, czasem warto zgrzeszyć z czymś niezdrowym. Zanim jednak przejdzie się do wybierania elementów, które znajdą się na cieście, trzeba je wcześniej przygotować. Co będzie potrzebne?

pizza

Przede wszystkim potrzebna będzie mąka (około czterech szklanek). Dodajemy do niej łyżeczkę soli oraz cukru, a także jedną łyżeczkę drożdży. Do tego dolewamy niecałe dwie szklanki wody, a całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Gdy będzie ono już gotowe należy przełożyć je do osobnej miski i przykryć folią (natłuszczoną oliwą z oliwek). Teraz ciasto powinno postać przynajmniej godzinę i wyrosnąć. Dobrze przygotowane podwoi swoją objętość.

Po wyjęciu należy je ugnieść raz jeszcze, a następnie rozwałkować. To czy własnoręcznie przygotowana pizza będzie „na grubym” czy „na cienkim” cieście, zależy od grubości jaka zostanie po rozwałkowaniu. Niezależnie od grubości pieczenie w piekarniku powinno zająć 15-20 minut przy temperaturze 250 stopni Celsjusza. Im ciasto „pulchniejsze”, tym czas spędzony w piecu może ulec wydłużeniu. Dodatki oraz składki, które znajdą się na pizzy zależą już od osobistych preferencji. Tak naprawdę na cieście może znaleźć się wszystko, bo przygotowana własnoręcznie i tak będzie smakowała najlepiej.

Autor: Redakcja

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.